Shadow

Romii ăștia protejează Spania împotriva drogurilor și infracțiunilo

Există o zonă de blocuri în sud-vestul orașului spaniol Seville, botezată „Las Vegas”, deși nu e deloc o locație pentru cazinouri. De fapt, zona e un cartier dur, unde se spune că grupările de traficanți de droguri controlează blocuri întregi, sărăcia e în floare, iar analfabetismul depășește 25% din populație. Cum era de așteptat, poveștile principale din media descriu o disperare copleșitoare.
Dar în ultimii opt ani, o asociație culturală de țigani, intitulată La Asociación Cultural Gitana Vencedores sau los Vencederos („Învingătorii”), se luptă pentru cartierul pe care îl numesc căminul lor. Armele? Gantere, dicționare și mingi de fotbal. E o formă pașnică și determinată de activism, îndreptată spre normalizarea serviciilor dintr-o zonă, în care criticii spun că guvernul a eșuat lamentabil.
Fondatorul Pedro Manuel Molina Motano, un bărbat cu părul zburlit, îndrăgit de rezidenți și poreclit „unchiul Pedro”, locuiește în Tres Mil Viviendas, cartierul de care aparține „Las Vegas”, de când se știe. El spune că a pus bazele asociației „Los Vencederos” mai întâi ca un club de fotbal pentru fiul lui, Bernardo și alți copii din cartier, ca să-i scoată de pe străzi. Atunci când s-a apucat de asta, Molina spune că era important ca toți copii alienați să se simtă bine primiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *