Shadow

A fost Charlie Chaplin ţigan?

 

Se pare că Charlie Chaplin s-ar fi născut într-o comunitate de ţigani din West Midlands, susţine o scrisoare adresată acestuia, descoperită recent de către familia sa.

 

 

Născut la Londra, Anglia, în 1889, Charlie Spencer Chaplin a fost fiul unui cabaretist şi a apărut pe scenă de la o vârstă fragedă. Ulterior, tatal său a murit, iar mama sa a fost internată la un spital de boli mintale, ceea ce a dus la o copilărie dificilă, care a luat sfârşit în momentul în care Chaplin s-a alăturat, la vârsta de 17 ani, trupei de vodevil a fratelui sau vitreg.
Mack Sennett, inovatorul comediilor americane de tip scenetă, l-a descoperit pe Chaplin în timpul unei apariţii în America a trupei de vodevil. În 1913, a semnat un contract pentru a aparea în filmele produse de Compania Keystone a lui Sennett.
În al doilea său film, Kid Auto Races at Venice (1914), Chaplin a creat personajul care avea sa-l faca faimos, “micul vagabond”. Vagabondul purta o şapcă, avea o mustaţă bine întreţinută, pantaloni largi şi baston, şi mergea cracanat, în pantofii săi mult prea mari.
Personajul sau era un ratat, iubit însă de cinefili. Chaplin avea să interpreteze acest personaj în mai bine de 70 de filme. În era filmului mut, umorul grosolan era rege, iar Chaplin era un maestru al comediei fizice. A devenit una dintre cele mai cunoscute personalităţi americane şi cerea salarii din ce în ce mai mari. A început să-şi regizeze singur filmele, iar împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith, a fondat în 1919 compania United Artists, pentru a controla mai eficient proiectele sale.
Trecutul lui Chaplin, închis intr-un sertar
Figura lui Chaplin încă reprezintă una dintre imaginile cele mai recunoscute de pe planetă. Scrisoarea, descoperită recent de familia lui Chaplin, sugerează că ar putea fi nevoie să ne revizuim ipotezele cele mai fundamentale despre omul din spatele mustăţii, scrie The Guardian.
După ce văduva lui Charlie, Oona, a murit în 1991, fiica lor, Victoria Chaplin, a moştenit un birou care a aparţinut tatălui ei. Un sertar a rămas blocat cu încăpăţanare. Atunci când lăcătuşul l-a deschis, în sertar a fost gasită o scrisoare scrisă de mână, cu un scris mare.
Era o scrisoare primită de Chaplin de la un octogenar numit Jack Hill, care i-a scris de la Tamworth, în anii ’70 pentru a-l informa că nu era unul dintre fiii celebri ai sudului Londrei, ci că venise pe lume într-o căruţă care aparţinuse mătuşii sale, Regina ţiganilor.
‘Te-ai născut la Black Patch, în Smethwick, lângă Birmingham’, îi scria Jack Hill lui Chaplin. Certificatul de naştere al lui Chaplin nu a fost descoperit niciodată. Mama sa, Hannah – pe numele de fata Hill – provenea dintr-o familie de nomazi.
`Scrisoarea trebuie să fi fost importantă pentru el, altfel de ce ar mai fi păstrat-o?`
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Patch Black era o infloritoare comunitate de romi de la periferia oraşului Birmingham, ceea ce nu exclude posibilitatea ca Charlie Chaplin să fi fost un ţigan născut în comitatul West Midlands. Ideea de a rescrie istoria familiei Chaplin nu îl sperie pe Michael, cel mai în vârsta fiu rămas în viaţă.
‘Scrisoarea trebuie sa fi fost importantă pentru el, altfel de ce ar mai fi păstrat-o?’, se întreabă el. Poate ca un om care a fost reperat în 800 de locuri în acelaşi timp (la 12 noiembrie 1916, atunci când o izbucnire de isterie în masă l-a identificat pe Chaplin în numeroase locuri din America) este capabil să se fi născut şi în două locuri în acelaşi timp, comentează The Guardian, făcând aluzie la faptul că, oficial, Chaplin s-a născut la Londra.
Ca şi restul rudelor sale, Michael se pregateşte pentru o noua etapă din viaţa de după moartea tatălui său. Casa familiei Chaplin, ridicată pe dealurile din jurul localităţii Montreux, va deveni în curand muzeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *