Shadow

FANI AI ROMILOR – Au renuntat la viata de oras pentru o saptamana ca la satra

 

 

Nu cunosti mai bine un om decat in momentul in care imparti cu el aceeasi bucata de paine. Probabil asta si-au spus 12 tineri din Norvegia, care au renuntat la traiul confortabil de acasa ca sa traiasca in satra, in localitatea maramureseana Somcuta Mare. Au ajuns pe Calea Miresului, strada unde sta comunitatea de romi din zona, cu ajutorul profesorului Tudor Lakatos, Elvis Romano cum ii spune toata lumea de cand canta in tiganeste piesele regelui rock’n’roll-ului. Maramureseanul s-a nascut si a crescut acolo, iar cu ocazia unei vizite in Norvegia le-a lansat o provocare adolescentilor obisnuiti doar cu agitatia marilor orase. I-a invitat la el acasa ca sa le arate cum sunt romii sai.

Cersetori, nespalati, lenesi sau agresivi sunt cateva dintre cuvintele care li se alatura romilor atunci cand se vorbeste sau scrie despre ei, iar presa nationala si internationala abunda de asemenea etichete. Ideea asta au avut-o si norvegienii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani chemati sa experimenteze viata ca la satra.

”Le-am dat de inteles sa vina in comunitate, sa nu mai stea pe la hoteluri daca vor sa vada comunitatile de romi, sa vina sa stea in «inima tiganilor», in «inima romilor», in comunitate… Sa stea sa mance impreuna cu noi, sa participe la caramida, sa vada cum a fost viata noastra”, a marturisit Tudor Lakatos.
Vacanta in ”inima tiganimii” din Somcuta Mare
Prejudecatile societatii i-au marginalizat pe romi si le-au creat dificultati in ceea ce priveste integrarea lor in viata sociala. De aici a pornit si ideea proiectului romano-norvegian prin care se lupta impotriva discriminarii, dar prin care se doreste si promovarea traditiilor etniei.
Curiozitatea si dorinta de a-i intelege pe cei priviti ca paria societatii i-au animat pe norvegieni, iar de curand au ajuns in Maramures, intr-o saptamana de vacanta. Lidera grupului, Vivian, a povestit ca fiecare tanar a venit in Romania sa ii cunoasca mai bine pe romi si sa invete ceva din cultura lor.
”Am vrut sa vedem cum traiesc romii aici in Romania, pentru ca se face discriminare impotriva lor in multe tari, chiar si aici. Am venit sa vedem cum traiesc ei si vrem sa invatam ceva din felul lor de a trai, pentru ca fiecare poate invata ceva din cultura lor”, a spus Vivian.
Cocosul, ceasul desteptator de pe Calea Miresului
De pe bulevardele largi si ticsite de oameni si masini, norvegienii, in 24 iunie 2011, au ajuns pe inserat direct pe o ulita prafuita si prost luminata din Somcuta Mare. Au luat la pas Calea Miresului. Romii ii asteptau deja. S-au strans cu mic cu mare in fata scolii sa isi intampine musafirii. Pana atunci n-au mai avut parte de asemenea oaspeti si erau curiosi sa ii vada. Reciproca era valabila insa.
S-au studiat unii pe altii, iar apoi si-au dat unii altora mainile ca sa se cunoasca. Chiar si obstacolul lingvistic a fost depasit, pentru ca limbi ca engleza, spaniola sau italiana nu sunt straine pentru tinerii romi, obisnuiti sa munceasca peste granita.
Teama de necunoscut a norvegienilor nu a fost de durata. Tinerii au pasit pragul gazdelor, iar astfel si-au dat seama ca nu vor locui in corturi si nici nu vor manca din ceaun. Chiar daca nu sunt instariti, romii de pe Calea Miresului stau in case din care nu lipsesc energia electrica si apa. Se uita si ei la televizor, iar unii au chiar internet. Nu sunt conditii ca in Norvegia, dar e bine, le-au spus romii.
S-au convins de asta. Au dormit bustean pana la cantatul cocosului, care in zori le-a dat desteptarea. N-au stiut intai ce se aude, apoi au aflat ca e ”ceasul desteptator” al comunitatii. ”Este foarte diferit de modul de viata in care noi traim, dar imi face placere sa invat despre o cultura diferita de a mea”, a spus una dintre fetele aflate in grupul de norvegieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *