Shadow

Romania este tara cu cei mai multi analfabeti din Uniunea Europeana

 

Limba mandarina est vorbita de circa 1,4 miliarde de vorbitori fiind de departe cea mai vorbita limba de glob, depasind engleza, din punct de vedere al numarului de vorbitori, intr-un raport de cel putin 2 la 1? ? Mandarina este limba oficiala in China si Taiwan, mai fiind vorbita in Singapore, Indonezia, Macau, Filipine si in puternice comunitati chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Limba mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepator fiind incapabil sa inteleaga fiecare nuanta a cuvintelor rostite de un nativ. Spre exemplu, fiecare cuvant poate fi exprimat in cel putin 4 moduri sau tonuri si putand insemna altceva in functie de modul in care este pronuntat si de felul in care sunt accentuate sunetele. Chineza mandarina este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, mai mult, a pastrat neschimbata aceeasi scriere de acum cel putin 3-4000 de ani.

ursarii erau tiganii care se ocupau cu dresarea ursilor? Stramosii lor au fost magicieni, dresori, saltimbanci etc. In Evul Mediu, colindau satele si orasele cu ursul, castigandu-si traiul. Dupa ce mestesugul a disparut, la inceputul secolului trecut, ursarii au invatat din meseriile altor neamuri. Dupa sedentarizare, s-au asezat in grupuri relativ compacte, pastrandu-si limba si traditiile.
Fierarii erau tiganii care se ocupau cu fabricarea uneltelor si obiectelor din fier? Acestia au detinut monopolul prelucrarii fierului in tot Evul Mediu, pana in secolul XX cand multi au devenit agricultori sau muncitori in industrie. Dupa 1989, putinii fierari ramasi la sate lucreaza iar carute si unelte.
Caldararii erau tiganii care se ocupau cu fabricarea de caldari, tigai, oale, alambicuri etc. din tabla de arama si din aluminiu? De la inceputuri au trait in corturi, calatorind in carute colorate. Multi si-au pastrat stilul traditional de viata pana foarte recent. Au fost sedentarizati ultimii. La caldarari se pastreaza pozitia de bulibasa (sef) si practica judecarii (kris) de catre batrani ai comunitatii.
Argintarii erau tiganii care se ocupau cu confectionarea de podoabe? Excelenti meseriasi, au reprezentat o elita a neamurilor tiganesti. In prezent mai sunt foarte putini in Teleorman, Bucuresti, Ialomita si Tulcea. In cadrul comunitatii se practica inca judecata si casatoria traditionale
Gaborii erau tiganii care se ocupau cu comertul, tinichigeria sau cu alte profesii moderne? Gaborii sunt tiganii ardeleni, care si-au luat numele dupa proprietarul mosiei unde au lucrat. Barbatii isi poarta cu mandrie celebrele palarii negre si nu este un neam cu o meserie anume.
Spoitorii erau tiganii care se ocupau cu spoirea (cositorirea) vaselor? Dupa colectivizarea fortata inceputa in anii 50, cei mai multi au devenit agricultori. Spoitorii sunt urmasii romilor veniti din Turcia si erau printre cei mai saraci tigani. Acestia calatoreau in carute cu coviltir, trase de bivolite
Florarii erau tiganii care se ocupau cu vanzarea florilor? Florarii sunt un neam relativ nou, care a aparut si s-a dezvoltat rapid in perioada interbelica.In prezent, florarii sunt cea mai omogena categorie de romi, relativ bogata.
Rudarii erau tiganii care se ocupau cu cautarea si prelucrarea aurului, a lemnului moale si culesul fructelor de padure? De pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand gasirea aurului a devenit tot mai anevoioasa, s-au dedicat prelucrarii lemnului. Rudarii sunt descendentii stravechilor aurari din India. Sunt cunoscuti si sub denumirile de baiesi, lingurari, blidari.
Cocalarii erau tiganii care se ocupau cu producerea obiectelor din oase de animale (piepteni, manere, ornamente etc.)? Dupa ce, odata cu industrializarea, produsele lor n-au mai avut cautare, majoritatea cocalarilor s-au orientat, devenind in special gunoieri sau negustori de fulgi si vase de bucatarie. Cocalarii sunt cel mai probabil urmasii prelucratorilor de fildes din India.
Geambasii erau tiganii care se ocupau cu cresterea si vinderea cailor? Desi aproape disparut, neamul geambasilor in ultimi ani a inregistrat un usor reviriment in ultimii 15 ani prin judetele Arad, Brasov sau Braila.
Lautarii erau tiganii care se ocupau cu muzica? Lautarii sunt un neam desprins din vatrasi pe la mijlocul secolului al XX-lea. Lautarii din mediul rural cantau la sarbatori si erau agricultori zi de zi. La oras, erau mai specializati si traiau mai usor. Unii dintre cei mai talentati au ajuns artisti consacrati.
Vatrasii erau tiganii care prestau diverse munci pe langa curtile boieresti sau manastiri? Tiganii de “vatra” au fost legati de pamant dinainte de dezrobire si de reforma agrara din 1864. Dupa emancipare, multi tigani fara meserie si fara lot au intrat in familia vatrasilor.
Unele neamuri de tigani cum ar fi netotii sau ciurarii au disparut aproape complet? Cei mai multi dintre cei care inca se considera parte dintr-un neam sunt: vatrasii (13,8%), caldararii (5,9%), rudarii (4,5%), spoitorii (3,7%), matasarii (3,2%), ursarii (2,7%), caramidarii (1,5%), gaborii (1,4%), florarii (1,2%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *