Shadow

Departamentul american pentru Drepturile Omului: Statul român, campion la corupţie, discriminare, acceptarea violenţei şi închisori supraaglomerate

 

 

Corupţia din România, hărţuirea deţinuţilor şi condiţiile din închisori, violenţele împotriva femeilor şi a copiilor în cadrul familiei, precum şi discrimnarea continuă a romilor şi minorităţilor sexuale sunt criticate de Departamentul american pentru Drepturile Omului.

Abuzul femeilor şi al copiilor Deşi fiecare cameră a Parlamentului are o comisie pentru drepturile omului, membrii acestora îşi exprimă de obicei viziunea partidelor politice din care fac parte decât săprivească impaţial problema. Viziunea asupra violului rămâne îngrijorătoare, pentru că, potrivit unor sondaje, românii consideră în continuare sexul nonconsensual ca fiind justificat în anumite circumstanţe, inclusiv violul între soţi, deşi este ilegal. Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o problemă serioasă pentru România întrucât instanţele au judecă destule dintre plângerile de violenţă domestică pe cate plângeri sunt, doar 2 la sută dintre plângeri transformându-se în cazuri criminale. Cele mai multe dosare se ncheie prin reconcilierea părţilor sau retragerea plângerii. Totodată, şi rata abuzlui şi neglijării copiilor este mare. „Potrivit unui studiu la nivel naţional condus de Salvaţi Copiii în rOMÂNIA, 63 la sută din copii sunt pălmuiţi de către prăinţi, în timp ce 18 la sută au fost loviţi cu un băţ, şi 13 la sută cu cureaua”, subliniază documentul. Discrimnarea romilor Discriminarea sistematică socială a romilor a afectat accesul acestora la educaţie corespunzătoare, locuinţe, servicii medicale şi ocuparea forţelor de muncă. Grupurile rome s-au plâns de hărţuire şi brutalitatea poeliţiei, inclusiv bătăi, care reprezintă o rutină. Romilor li se neagă accesul în multe locuri publice, dar şi la serviciile publice şi oportunităţile de angajare, servicii de sănătate adecvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.