Der Tagesspiegel si The Conversation publica doua articole esentiale despre cauzele erodarii democratiilor din Europa Centrala si de Est, fiind vizate in primul rand Polonia, Ungaria si Romania. Despre tara noastra, Der Tagesspiegel scrie ca “guvernul vrea să aibă o influenţă mai mare asupra procuraturii pentru a împiedica tot mai numeroasele anchete împotriva unor demnitari” dar noteaza ca “mulţi români nu mai vor să se reîntoarcă în niciun caz la situaţia din anii 1990-2000”.
The Conversation observa ca mai multe state ex-comuniste, in special Ungaria si Polonia, au respins ideologiile bazate pe individualism, drepturile omului si transparenta economica, cultivand in schimb “valorile traditionale” si identitatea nationala, noile modele fiind caracterizate frecvent de “o corupţie larg răspândită, adesea sistemică, şi de o cultură politică din ce în ce mai autoritară”.
De notat ca ambele articole nu sunt singulare. In presa occidentala apar tot mai multe analize pe tema caderii Europei Centrale si de Est sub regimuri autoritare, corupte si care promoveaza nationalismul in dauna ideilor occidentale. In acest context, Bruxelles-ul discuta tot mai apasat despre o reformare din temelii a UE si despre o posibila Uniune cu doua viteze, cu institutii separate pentru zona euro si cu posibilitatea taierii fondurilor europene in cazul acelor tari care nu respecta valorile europene si principiile elementare ale statului de drept.