Rom, tigan sau om – Care mai e locul romilor in Romania lui 2018?

 

• Fuste colorate si corturi si oale? Doar asa recunosti romii? A cui e vina si a cui e ipocrizia? Cum sa le spunem: romi, rromi sau tigani?

Parlamentul Romaniei a declarat ziua de 8 aprilie drept “Sarbatoarea etniei romilor din Romania”. Insa este de ajuns pentru a recunoaste, in Romania, toate problemele ca romii sunt o etnie constant defavorizata si discriminata, mentinuta mereu in saracie si ignorata de politicieni, in afara de perioadele electorale?
Autoritatile publice locale, de cele mai multe ori, nu stiu, nu sunt interesate sau nu pot sa atraga fonduri europene pentru comunitatile lor, iar rromii, impinsi de saracie, au cautat bunastarea in Uniunea Europeana, unde au ajuns subiect de scandal international.
Iulian Stoian, director pentru politici publice la Alianta Civica a Romilor din Romania, a raspuns unor întrebări pe tema situatiei romilor din tara noastra.
Acesta este de parere ca termenul de “tigan” este peiorativ si ca cei care il folosesc isi dau seama ca e jenanta ipocrizia societatii, cand vine vorba de aceasta etnie.
Iulian Stoian subliniaza necesitatea de schimbare a paradigmei aplicate in ultimele doua decenii, “de mentinere a multor categorii vulnerabile, inclusiv romii, intr-o stare de dependenta totala de ajutoarele sociale este necesara”.
Iulian Stoian spune ca “romii au fost si vor continua sa fie pierzatorii constanti in jocul tranzitiei”, atata vreme cat scoala, educatia nu ii expun pe copii la multiculturalism, o societate diversa si toleranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.