Shadow

Ţiganii italieni, nenorociţi de ţiganii din România

 

În presa italiană, Mailat a fost mai întâi român, apoi – rom. Urmarea: scandalul Mailat a căzut năpasta pe capul românilor, în special a celor nou-veniţi care n-au apucat să-şi facă un rost, apoi pe capul tuturor romilor din Roma. Carabinierii nu mai ţin cont că sunt romi din România, din Bosnia, din Bulgaria. Purică regulat taberele de romi de la marginea oraşului, fie că sunt legale sau nu. Diferenţa este că la cele legale, după razie, barăcile rămân în picioare.
Romilor li se cer actele şi, de la cei care au o virgulă strâmbă până la cei care n-au nici un document, se întocmesc listele de deportaţi. Nici măcar Biserica Catolică nu poate ţine piept campaniei de deportări. Gabriel Rusu, expert pentru problemele imigranţilor în Ministerul Solidarităţii Sociale din Italia, este şi membru al unei asociaţii catolice de asistenţă socială – San Egidio. Rusu povesteşte că asociaţia luase „în grijă” câţiva romi din România: îi ajuta cu şcoala copiilor, le căuta de lucru, încerca să-i integreze în societate. După „furia Mailat” nu a mai reuşit să le dea de urmă. Crede că au fost fugăriţi de carabinieri.
Nici înainte de Mailat nu trăiau în puf
Nici măcar romii italieni, familii care trăiesc de generaţii pe malul Tibrului, n-au scăpat de belea. „Timpul a început să se împartă în două etape: înainte de Mailat şi după”, spune Kasim Cismic, liderul unei organizaţii italiene de romi. Carlo, cum îi zic prietenii, a plecat din Bosnia spre Italia cu patruzeci de ani în urmă şi acum bate drumul între Stasbourg – este membru al European Roma and Travel Forum – şi Roma pentru drepturile conaţionalilor.
La sediul organizaţiei, Balo Cismic, o rudă de-a lui Carlo, care a absolvit o facultate de studii politice în România, îmi arată un dosar de presă întocmit imediat după arestarea lui Mailat. Sunt vreo 50 de articole publicate în vreo două luni, adică aproape unul pe zi. Fiecare se întinde pe cel puţin o pagină de ziar, pe cele mici nu s-a mai obosit să le ia în seamă. Tonul este atât de violent împotriva romilor şi al românilor, încât un articol în care autorul spune că italienii sunt de vină pentru tot, deoarece au fost prea toleranţi când i-au primit în ţară, este considerat de Balo un articol pozitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *