Numai doi din zece români ar accepta în familie sau în cercul de prieteni pe cineva de altă etnie. Romii, „oile negre“ din ochii românilor

 

Doar doi din 10 români ar accepta să aibă în familie sau printre prieteni persoane de altă etnie, arată un sondaj de opinie realizat la comanda Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ privind percepţia Holocaustului din România şi a relaţiilor interetnice.

Romii sunt cei mai discriminaţi

Romii sunt în continuare, potrivit rezultatelor sondajului, “o problemă sau o ameninţare” pentru ţara noastră, în opinia a 54% dintre intervievaţi (61% în 2015). De asemenea, acelaşi studiu arată o creştere a celor care apreciază că romii “au mai multe drepturi în raport cu populaţia majoritară” (25% faţă de 17% în 2015). Acelaşi trend al opiniei este prezent şi în cazul evreilor (10% faţă de 6% în 2015). Romii sunt mai discriminaţi faţă de alte etnii întrucât obiceiurile şi cultura lor sunt percepute de un anumit segment din societatea românească ca fiind incompatibile cu valorile acesteia: căsătoriile timpurii, nivelul scăzut al educaţiei, comunităţile relativ închise, neadaptibilitatea pe piaţa muncii, meşteşugurile specifice, practicile exotice într-ale ghicitului, porturile colorate, muzica orientală (sau manelele), limba romani etc. Romofobia este o dublă-discriminare, atât din punct de vedere rasial, cât şi etnic, cele două dimensiuni suprapunându-se de multe ori, după cum se explică în mai multe studii de specialitate cu privire la discriminarea romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.