Shadow

Cultura ţiganilor, magia şi obiceiurile ţigăneşti

 

 

In multe cutturi, magia este o parte integranta a vietii si face parte din viata de zi cu zi. Tiganii, sau romii, nu fac exceptie, acestia avand o mostenire bogata si diversa in acest sens.

Proveniti din nordul Indiei sau estul Europei, tiganii au fost confundati mult timp. Astazi se identifica cu orice calatori nomazi. Ei traiesc astazi in multe tari din Europa. Unii au incercat sa-si pastreze nealterate traditiile si folclorul. In special cele de natura magica. Si magia tiganeasca a devenit in multe cazuri subiect de legenda.

Folcloristul Charles Godfrey Leland a studiat intensiv folclorul tiganesc si legendele tiganilor. In lucrarea sa el vorbeste despre magia tiganeasca si cititul norocului la romi. Magia tiganeasca era dedicata vrajilor de dragoste, licorilor, farmecelor, descoperirii furturilor, protectiei vitelor si altor lucruri asemanatoare.

La tiganii unguri, spre exemplu, daca un cal este furat proprietarul ingroapa harnasamentul si face un foc deasupra. El il blesteama pe hot sa se imbolnaveasca daca nu va returna calul furat. Tot tiganii credeau ca pot “lega” norocul hotului prin aceste practici. Tradiatia si legea tiganeasca, mituri si legende tiganesti fac parte din mostenirea culturala.
TRADIATIA SI LEGEA TIGANEASCA, MITURI SI LEGENDE TIGANESTI
Romii sau tiganii pun mare pret pe familia extinsa ca grup social. Virginitatea este esentiala, iar copii sunt supusi casatoriilor aranjate inca de prunci. Legea tiganeasca spune ca tatal trebuie sa plateasca pretul miresei. Astazi, insa numai traditionalistii se mai supun acestei legi antice.

Cel mai puternic om dintr-o astfel de familie este batranul. Acest bunic are putere de decizie dupa legea tiganeasca. Barbatii se bucura in general de mai mult respect. Femeile doar pe masura ce imabatranesc. Femeile tinere se bucura de autoritate numai dupa ce nasc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *