Genocidul romilor din Republica Moldova şi Ucraina

 

Istoricii vorbesc despre cifre între 600.000 şi 1,5 milioane de victime de etnie romă ale genocidului nazist în perioada celui de al Doilea Război Mondial.
Ce s-a întâmplat în acele timpuri cu romii din regiunea noastră, cum este în prezent reflectată problema Holocaustului şi ce descoperiri au mai făcut istoricii contemporani? Despre acestea am discutat într-un interviu cu Valentin Rybalko, cercetător la Institutul pentru studierea Holocaustului din Ucraina ”Tkuma” şi angajat al Muzeului memoriei poporului evreu din Ucraina, oraşul Dnipro.
DW: Încă din timpuri îndepărtate, datorită incapacităţii de integrare în ţările gazdă, romii au fost consideraţi un puternic element antisocial. De aceea, ”problema ţigănească” în diferite ţări şi vremuri a fost gestionată de autorităţi diferit. De la expulzări şi executări imediate în secolul al VI-lea, la secţii speciale pe lângă unităţile de poliţie în secolul al XIX-lea, iar în perioada interbelică şi a celui de al Doilea Război Mondial s-a ajuns la masacre în masă. Studiind problematica Holocaustului evreilor şi al romilor, cum se prezintă în cifre situaţia la nivelul regiunii noastre?
Valentin Rybalko: Institutul nostru se ocupă de studierea istoriei evreilor şi a punctului culminant al acesteia – Holocaustul. Tema este actuală şi ne preocupă inclusiv din cauza agresiunii militare din partea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Până în prezent pe teritoriile ocupate au loc arestări ale cetăţenilor ucraineni de diverse etnii, fiind acuzaţi de subminarea regimului separatist. În temeiul acestor articole, oamenii sunt condamnaţi la închisoare.
În general, în cadrul muzeului nostru organizăm expoziţii nu doar despre istoria evreilor, dar de doi ani şi despre tragediile altor popoare, cum ar fi genocidul din Ruanda din anii 1993-1994, genocidul din Cambogia sau al armenilor din Imperiul Otoman, despre deportarea tătarilor din Crimeea. Anul trecut am desfăşurat o expoziţie despre ”golodomorul” (foametea) din Ucraina, adică prezentăm istoria sângeroasă a secolului 20 sub toate aspectele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.