Shadow

Cum a devenit Cenuşăreasa… fetiţă romă

O scriitoare suedeză, pasioantă de poveştile romilor din ţara sa, dar şi din România, a fost zilele acestea la Bucureşti, pentru a lansa o carte în limba romani, pentru a deschide o bibliotecă pentru romi, dar şi pentru a dezvălui secretul minunii prin care celebra Cenuşăreasă a devenit fetiţă romă.
Biblioteca Romilor pentru Copii din Bucureşti a fost inaugurată marţi, în cadrul Muzeului Culturii Rome, din drumul Săbăreni. Deschiderea bibliotecii a prilejuit şi lansarea cărţii de bandă desenată bilingvă pentru copii, română-romani, „Sofia Z-4515”, scrisă de autoarea suedeză Gunilla Lundgren.
Gunilla Lundgren a fost în cartierul Giuleşti-Sârbi şi a povestit despre prietenia sa cu romii din Suedia, care a dus la scrierea a 15 cărţi împreună cu romii. Într-o zi, scriitoarea, membru de onoare al Academiei Suedeze de Carte pentru Copii, care locuieşte într-un cartier al oraşului Stockholm- Rinkeby – în care trăiesc 100 de naţionalităţi, a hotărât că vrea să descopere romii.
Aşa a început să scrie mai multe poveşti documentare. Aşa a ajuns şi la Sofia. Cartea care s-a lansat ieri s-a născut tot în urma prieteniei Gunillei Lundgren cu romii din cartierul său. Plăcerea ei este să asculte poveşti. Nu toate sunt vesele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *