Discriminarea ii face pe rromii din UE sa traiasca in conditii specifice tarilor in curs de dezvoltare

 

Discriminarea la care sunt supusi rromii din Uniunea Europeana (UE) atinge cote atat de inalte incat multi dintre ei se confrunta cu situatii comparabile cu cele regasite in tarile in curs de dezvoltare, in pofida faptului ca rromii sunt cetatenii uneia dintre regiunile cele mai bogate din lume.
Astfel suna acuzatia formulata de Agentia Drepturilor Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene intr-un raport publicat vineri, cu doua zile inaintea marcarii Zilei Internationale a Rromilor.
Documentul, intitulat “O ingrijorare care persista: rasismul impotriva comunitatii rroma ca obstacol in calea includerii sale”, evalueaza amploarea discriminarii fata de rromi in noua tari – Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania si Ungaria -, unde traiesc cinci din cele sase milioane de rromi din UE.
“O parte importanta din populatia rroma continua sa lupte cu provocarile despre care ne place sa credem ca nu mai exista in UE. Camine fara apa si electricitate, lipsa asigurarii medicale si chiar foametea continua sa fie realitati pentru un procent inacceptabil din comunitatea rroma intr-una din regiunile cele mai bogate din lume”, acuza directorul FRA, Michael O’Flaherty.
O discriminare care reprezinta “o bariera formidabila in fata eforturilor de a imbunatati oportunitatile si calitatea vietii populatiei rrome”, avertizeaza expertul irlandez.
Pentru a pune aceasta situatie in perspectiva, textul compara situatia socio-economica a rromilor din Europa cu cea a populatiei din alte tari. Unul dintre indicatorii cei mai relevanti este cel al accesului la apa potabila. De pilda, doar 32% dintre rromii din Romania au acces in casa la apa potabila, adica mai putini decat in Congo sau Pakistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.