Shadow

“Discriminarea îi face pe romii din UE să trăiască în condiţii specifice ţărilor în curs de dezvoltare”

 

Discriminarea la care sunt supuşi romii din Uniunea Europeană (UE) atinge cote atât de înalte încât mulţi dintre ei se confruntă cu situaţii comparabile cu cele regăsite în ţările în curs de dezvoltare, în pofida faptului că romii sunt cetăţenii uneia dintre regiunile cele mai bogate din lume, informează EFE.
Astfel sună acuzaţia formulată de Agenţia Drepturilor Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene într-un raport publicat vineri, cu două zile înaintea marcării Zilei Internaţionale a Romilor. Documentul, intitulat “O îngrijorare care persistă: rasismul împotriva comunităţii roma ca obstacol în calea includerii sale”, evaluează amploarea discriminării faţă de romi în nouă ţări – Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Portugalia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria -, unde trăiesc cinci din cele şase milioane de romi din UE.
“O parte importantă din populaţia romă continuă să lupte cu provocările despre care ne place să credem că nu mai există în UE. Cămine fără apă şi electricitate, lipsa asigurării medicale şi chiar foametea continuă să fie realităţi pentru un procent inacceptabil din comunitatea romă într-una din regiunile cele mai bogate din lume”, acuză directorul FRA, Michael O’Flaherty. Adăugând că această discriminare reprezintă “o barieră formidabilă în faţa eforturilor de a îmbunătăţi oportunităţile şi calitatea vieţii populaţiei rome”.
Pentru a pune această situaţie în perspectivă, textul compară situaţia socio-economică a romilor din Europa cu cea a populaţiei din alte ţări. Unul dintre indicatorii cei mai relevanţi este cel al accesului la apă potabilă. De pildă, doar 32% dintre romii din ţara noastră au acces în casă la apă potabilă, adică mai puţini decât în Congo sau Pakistan. Şi cu toate că acest procent variază mult între diverse ţări (în Spania procentul este de 98%), raportul semnalează că media pentru cele nouă state studiate este undeva la 70%, similar cu situaţia din Columbia sau Albania.
Un alt indicator care atrage atenţia este că 63% dintre tinerii romi, cu vârste între 15 şi 24 de ani, nici nu muncesc şi nici nu studiază, într-o astfel de situaţie găsindu-se doar 36% dintre tinerii din Coasta de Fildeş şi 25% dintre tinerii din Indonezia. Un alt criteriu, cel al copiilor romi şcolarizaţi înainte de vârsta obligatorie (media este de 53% în cele nouă ţări evaluate), este mai scăzut decât în Guineea Ecuatorială sau în Palestina.
În opinia autorilor raportului, această inegalitate are de-a face direct cu discriminarea unui grup specific. “Nu este vorba despre excludere socială pur şi simplu. Aici aveam de-a face cu excluderea socială pe motiv că sunt ţigani”, explică Andrei Ivanov, şeful secţiei pentru roma şi integrarea migranţilor din cadrul FRA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *