Coada păunului şi identitatea vizuală a Mişcării România Împreună

 

Dacă săptămâna trecută am vorbit de bine, şi pe merit, manifestul noii grupări Mişcarea România Împreună, astăzi trebuie să vorbim despre modalitatea în care a fost concepută imaginea acestui partid.
Dar înainte, pentru că am văzut deja peste weekend nişte comentarii defensive, simt nevoia să răspund la o altă întrebare. De ce contează imaginea grafică a partidului? Nu este suficient că partidul va guverna bine, mai avem nevoie şi de decoraţii? Răspunsul la această întrebare este că orice organizaţie trece prin nişte probe impuse de societate, care funcţionează ca nişte examene. Gândiţi-vă la Bacalaureat. Probele alese sunt inevitabil arbitrare şi nu redelectă lucrurile pe care tânărul le va face în viaţă sau pe care le va studia în facultate. Dar examenul arată mai degrabă capacitatea de a învăţa. Cine a înţeles matematica şi fizica, spre exemplu, se poate face mai departe şi inginer chimist. La fel şi în cazul nostru. Cine recunoaşte o strategie decentă de comunicare politică poate să recunoască, spre exemplu, şi o altă strategie decentă de comunicare publică.
O altă comparaţie pe care vreau să o fac vine din regnul animal. Superba coadă a unui păun nu este făcută spre plăcerea oamenilor şi nici spre deliciul estetic al păuniţei. Coada semnalizează faptul că păunul este un exemplar robust, care a supravieţuit în sălbăticie şi a mai putut acumula şi suficiente calorii cât să scoată acele pene frumoase, colorate şi simetrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.