Membru Fidesz, criticat după ce a atacat, într-un articol, romii

 

Un scandal a izbucnit în Ungaria după ce un fondator al Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a îndemnat la “eliminarea animalelor ţigani”, provocând o condamnare nu doar din partea opoziţiei, ci şi a partidului la putere, relatează AP.
Zsolt Bayer este jurnalist al ziarului Magyar Hirlap, apropiat guvernului.
Scriind despre o bătaie care a avut loc într-un bar în seara de Anul Nou, în care mai multe persoane au fost grav rănite, iar unii dintre atacatori au fost romi, jurnalistul Zsolt Bayer a spus “o parte semnificativă a romilor nu sunt apţi să trăiască printre oameni. Aceşti romi sunt animale şi se comporta ca animalele”.
Aceste afirmaţii, publicate sâmbătă, au trecut aproape neobservate, dar ministrul justiţiei şi administraţiei Tibor Navracsics, un membru Fidesz, a declarat luni seara pentru un post privat de televiziune, ATV, că Zsolt Bayer nu are “ce căuta” în cadrul Fidesz.
“O persoană care compară un grup de persoane cu animale nu are ce căuta în comunitatea noastră”, a declarat el.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvant al Fidesz, Gabriella Selmeczi, a declarat la o conferinţă de presă că partidul nu va lua nici o poziţie.
“Zsolt Bayer a scris acest articol nu ca un politician, ci ca un jurnalist, şi nu discutăm opiniile jurnaliştilor”, a spus Selmeczi.
Zsolt Bayer a fost şef al serviciului de presa Fidesz la începutul anilor 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published.