Shadow

Tigani romani, lautari intr-o biserica din Franta

 

O biserica din Franta a devenit scena unor adevarate concerte de muzica lautareasca. Aici s-au instalat, cu tot cu corturi, nu mai putin de 43 de rromi din Romania. Nu au intrat cu forta in locasul de cult, ci chiar preotul paroh le-a oferit gazduire, cand a aflat ca rromii au fost aruncati in strada de autoritatile franceze. Proaspat instalati in biserica, chiriasii petrec timpul cantand manele si serenade. Muzica lautarilor rasuna mai toata ziua in biserica Saint Antoine.
Cei 43 de rromi si-au adus cu ei si instrumentele muzicale. Din cand in cand, se aud si manele. Acum cateva zile, au fost evacuati dintr-un campus ilegal din Lyon. Ingerul lor pazitor a fost insa preotul catolic de la Saint Antoine, care i-a gasit in strada.
Cele 8 familii si-au instalat corturile in garajul bisericii si stau ca intr-o adevarata tabara. Purtatorul lor de cuvant este Aramis, care stie bine franceza.
Preotul de la Saint Antoine i-a chemat in ajutor pe asistentii sociali francezi. Spera sa le gaseasca de lucru oaspetilor din garajul bisericii.
Toti sunt dispusi sa munceasca. Ca sa isi imbunatateasca situatia. Si asta este cel mai important.
In ultimele saptamani, guvernul francez a adoptat o pozitie dura fata de rromii cu statut ilegal. Numai de la Lyon au fost evacuati peste 200 de rromi din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *