Shadow

În România, “romii nu au probleme speciale”

 

În România, romii nu au probleme speciale, spune deputatul Mădălin Voicu.
Invitat la Radio România, astăzi, de Ziua Internaţională a Romilor, Mădălin Voicu a precizat că această etnie are aceleaşi probleme cu întreaga populaţie a ţării.
Amnesty International a publicat, astăzi, un raport din care reiese că statele Uniunii Europene nu-i protejează pe romi suficient, aceştia fiind din ce în ce mai des victime ale violenţelor în Europa.
Organizaţia internaţională recomandă guvernelor să se asigure că poliţiştii nu utilizează disproporţionat forţa în timpul intervenţiilor în taberele de romi, să-i urmărească cu mai multă eficacitate pe cei care comit acte cu caracter rasist şi să întocmească statistici cu privire la violenţele împotriva romilor.

Integrarea romilor, o problemă a tuturor

România ar putea câştiga miliarde de euro anual din taxe şi ar putea avea o economie mai productivă dacă ar integra minoritatea romă în societate, arată rezultatele unui studiu al Băncii Mondiale publicat ieri.
Romii din Miskolc protestează faţă de extrema dreaptă ungară Romii din Miskolc protestează faţă de extrema dreaptă ungară.
Sute de romi au defilat prin Miskolc, oraş din estul Ungariei, pentru a protesta împotriva unei manifestaţii a partidului de extremă dreaptă Jobbik care s-a desfăşurat în aceeaşi localitate, în aceeaşi zi, informează AFP.
Aproximativ 600 de romi au defilat prin centrul oraşului, scandând “Jos Jobbik !” şi “Noi suntem aici acasă!”.
Unii purtau bannere pe care se putea citi: “Vrem pace, lege şi o Ungarie fără nazişti”.
“Este trist că guvernul autorizează acest eveniment rasist”, a afirmat un participant, referindu-se la manifestaţia Jobbik din centrul unui cartier cu 29.000 de locuitori.
Partidul de extremă dreaptă, Jobbik, declarase că vrea să denunţe cu această ocazie “înmulţirea crimelor romilor” în acest cartier.
Potrivit organizatorilor acest marş a arătat o “rară demonstraţie de unitate” a comunităţii romilor. Pentru Aladar Horvath, şeful mişcării pentru drepturile cetăţenilor în republică, a fost cea mai mare mobilizare a romilor de mulţi ani.
Coloana manifestanţilor a fost supravegheată de un dispozitiv al poliţiei. Pentru a evita posibile incidente, autorităţile au permis defilarea romilor cu condiţia ca ea să se termine înaintea celei a membrilor Jobbik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *