Romii din Torino, de la cort la bloc

 

Initiativa Asociaţiei “Idea Rom” îşi propune să le dea lecţii ţiganilor cum să se comporte la bloc, iar vecinilor lor cum să-i accepte.
Cetăţenii de etnie romă din Torino vor schimba aşa zisele locuinţe din taberele de nomazi de la periferia oraşului cu apartamente la blocuri.
Ideea a plecat de la o serie de proiecte mult discutate în ultima vreme de autorităţile locale, proiecte care prevăd alocarea unor case sociale familiilor de nomazi evacuate din taberele ilegale.
Asociaţia “Idea Rom” îşi propune să-i înveţe pe nomazi cum să se comporte la bloc, iar pe vecinii lor sa-i ajute să-i accepte, sa elimine eventualele conflicte care ar putea să apară între aceştia.
Pe de altă parte zece case sociale din cele 18 mii existente vor fi distribuite săptămâna viitoare la Torino unor familii de nomazi.
Proiectul care se va ocupa de integrarea cetăţenilor de etnie romă în noul mediu a fost botezat “Na Darŕ” în limba romă – “nu-ţi fie teamă” şi este realizat cu ajutorul primăriei din Torino.
Potrivit lui Roberto Tricarico, consilierului local cu mandat pentru probleme locative, această iniţiativă urmareste să ajute la integrarea etnicilor rrom, dar şi să atenueze eventualele conflicte care se nasc din cauza diferenţelor culturale.
Roberto Tricarico afirmă că este necesar să fie pregătită această integrare.
Roberto Tricario spune că “nu trebuie să avem teamă. Paradoxul este că se tem atât persoanele de etnie romă, cât şi italienii care trebuie să locuiască împreună cu aceşti etnici”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.