Shadow

Cati elevi renunta la scoala in Romania? Cifrele, ingrijoratoare

 

Astazi, peste 300.000 de copii din Romania, cu varsta intre 3 si 17 ani, nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, arata statisticile.
In anul scolar 2015/2016, conform Institutului National de Statistica (INS), 30.504 de copii din ciclul primar si gimnazial au parasit scoala, in vreme ce alti 26.722 au abandonat in timpul liceului sau invatamantului profesional.
Datele oficiale arata ca aproape jumatate dintre copiii din Romania (49%) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, fenomen care are consecinte grave pe termen lung si nu doar asupra copilului, ci si asupra intregii societati, arata un alt raport al Salvati Copiii, intitulat “Ending Educational and Child Poverty in Europe”.
In statele membre ale UE, riscul este de 28% pentru copii, comparativ cu 24% pentru adulti , arata studiul realizat de Salvati Copiii. in tara noastra, diferenta este mult mai mare decat media, riscul masurat in cazul copiilor depasind cu 13 procente riscul de saracie in cazul adultilor.
Este motivul pentru care Organizatia Salvati Copiii Romania, a carei prioritate majora este accesul egal si nediscriminatoriu la educatie pentru toti copiii, deschide patru noi centre de pregatire ante-prescolara, prescolara si scolara in judetele Constanta si Timis, prin proiectul “Si eu vreau la scoala!”.
Obiectivul general al proiectului este prevenirea si reducerea abandonului scolar timpuriu in randul copiilor/tinerilor din grupuri vulnerabile din orasele Constanta, Mangalia si Timisoara (copii din comunitati defavorizate, copii romi, copii cu parintii plecati la munca in strainatate, copii din familii cu statut socio-economic scazut), prin servicii integrate de prevenire, interventie si compensare, inclusiv prin interventii asupra mediului familial si scolar (parinti/reprezentanti si cadre didactice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *