Despre persecutia impotriva romilor si cum s-a construit perceptia ca romii sunt “anti-Revolutie”

 

“A fost destul de frapant sa descoperim ceva ce este aproape necunoscut in spatiul public: faptul ca o mare parte dintre victimele din 13-15 iunie 1990 au fost persoane de etnie roma, majoritatea fara nici o legatura aparenta cu Piata Universitatii”, a explicat David Schwartz, reprezentant al Centrului de Instrospectie Vizuala, cu ocazia unei dezbateri desfasurate in cadrul seriei de evenimente Capete Infierbantate.
Nicolae Gheorghe, sociolog roman de etnie roma, a explicat ca in ciuda evenimentelor petrecute incepand cu decembrie ’89 si pana in 1995 si soldate cu morti si case incendiate, trebuie evitate cuvintele “genocid” sau “pogrom”, “pentru ca sunt cuvinte care mai degraba inflameaza”. “Ceea ce pot sa spun dupa 20 de ani si n-o spuneam atunci este ca, intr-adevar, casele ce au fost incendiate au apartinut in primul rand celor care comiteau infractiuni”.

Din 1200 de arestati la Mineriada din 1990, 700 erau de etnie roma

“Proiectul nostru [n.r. Capete Infierbantate, serie de evenimente ce se desfasoara in Capitala in perioada 18 martie – 12 aprilie] este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, axat pe evenimentele din jurul represiunii din 13-15 iunie 1990, cand se stie minerii au venit sa ii ia la bataie pe intelectualii din Bucuresti, la chemarea presedintelui Ion Iliescu”, a explicat , coordonator al unei dezbateri ce a avut loc in weekend, la Centrul de Introspectie Vizuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.