Shadow

Business Insider: Europa a gasit un dusman comun in rromii nomazi

 

Anul trecut, guvernul francez a starnit polemici atunci cand a decis sa deporteze cateva zeci de rromi in Romania, in ciuda drepturilor acestora de a calatori liber in UE, isi incepe Business Insider argumentatia in sprijinul ideii ca Europa si-a gasit un dusman comun in rromi.
Decizia a fost condamnata de Amnesty International, fiind calificata drept un act xenofob, continua Totusi, s-a intamplat ceva ciudat atunci, mai scrie publicatia, presedintele u intelegand actiunile Frantei. Mai mult, chiar s-a oferit sa ajute.
Pozitia acestuia a semnalat ceva: rromii si tiganii nomazi, in general, dupa cum se exprima publicatia, au devenit un dusman comun pentru Europa.
Iar asta se confirma in continuare. New York Times scrie ca revolte ce tintesc rromii cuprind Bulgaria, raspandindu-se in 20 de orase. Politia pazeste intrarile in satele in care locuiesc rromi, iar guvernul bulgar a dat ordin ca oricine incita la ura rasiala sa fie arestat. Peste 125 de persoane au fost arestate numai in weekend.
Insa acesta nu este un incident izolat sau o actiune singulara impotriva rromilor. Cei cu convingeri de dreapta si-au inceput propria tirada impotriva rromilor in Cehia inca de acum cateva saptamani. Spiegel Online scrie ca grupuri de neo-nazisti s-au deplasat recent catre districtul nordic Sluknovsky vybzek din Boemia pentru a se confrunta cu rromii. Au urmat ciocniri sangeroase. Casele rromilor au fost atacate cu cocteiluri Molotov, chiar daca in interior se aflau copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *