Ce cred sucevenii despre romi?

 

La finele anului trecut, Asociaţia Partida Romilor, filiala Suceava, a realizat un sondaj de opinie referitor la stereotipurile în care sunt încadraţi romii, chestionarele fiind completate de peste 1.000 de persoane din Gura Humorului, Fălticeni şi Suceava.
Percepţiile sucevenilor despre romi nu sunt tocmai favorabile, deşi pe anumite segmente se remarcă o îmbunătăţire a părerilor despre această etnie. Hoţie, infracţiuni, lene şi lipsa integrării, dar şi buni meseriaşi sau muzicanţi pricepuţi, sunt termeni pe care mulţi respondenţi le asociază acestei etnii.
Potrivit rezultatelor studiului, două treimi dintre sucevenii chestionaţi cred că problema romilor din ţara noastră este una reală.
De altfel, dintre etniile din ţară, sucevenii au cea mai scăzută încredere în romi şi mai multă în germani, maghiari sau evrei.
68% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că romii comit mai multe infracţiuni decât românii, 52% dintre cei intervievaţi consideră că romii comit astfel de fapte pentru că aşa le este obiceiul, iar 13% cred că o fac pentru că sunt săraci. 36% dintre cei chestionaţi consideră că majoritatea romilor sunt infractori şi ar trebui pedepsiţi cu închisoarea, în timp ce 56% contrazic această afirmaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.