Raport APADOR-CH privind abuzuri ale poliţiei din Racoş, judeţul Braşov, asupra cetăţenilor de etnie romă

 

În data de 13 mai 2017 două reprezentante APADOR-CH au vizitat comuna Racoş (70 de km nord de Braşov, judeţul Braşov) pentru a vorbi cu mai mulţi cetăţeni de etnie romă care susţin că sunt abuzaţi în mod repetat de poliţia din localitate.
Comunitatea de romi din Racoş – care cuprinde peste 1.200 de persoane, după declaraţiile pastorului penticostal din localitate, Ioan Dudaş – trăieşte din cules de fructe de pădure sau din munci cu ziua, prestate la diverse ferme din zonă, la fân, la coasă, la cartofi. Conform declaraţiilor lor, romii au o înţelegere cu cei de la ocolul silvic ca să adune lemnele căzute din pădure, însă ei spun că înţelegerea este deseori nesocotită de poliţişti, care atunci când îi prind că ies cu lemnele din pădure le aplică amenzi sau îi bat. De multe ori, spun romii, primesc şi amenzi şi bătaie.
Totuşi, bătăile par să fie dese şi fără motiv, persoanele cu care reprezentantele APADOR-CH au discutat pe timpul vizitei la Racoş susţin că poliţiştii îi bat pe romi fără legătură cu eventualele furturi de lemne din pădure sau alte fapte ce ar contraveni legii. Poliţiştii identificaţi de localnici ca bătăuşi sunt următorii: Dan Ciucu (şeful secţiei de poliţie din comuna Racoş), Ionuţ Alexandru Gheorghe şi Ovidiu Ţurcan. Aceştia ar fi ajutaţi de colegii de la poliţia comunitară Racoş, în special de doi fraţi pe nume Ioji. Singurul poliţist despre care romii au declarat unanim că nu îi bate ar fi Sorin Ionescu, poliţist mai vechi în comună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.