Shadow

Genocidul romilor din Republica Moldova şi Ucraina

 

Istoricii vorbesc despre cifre între 600.000 şi 1,5 milioane de victime de etnie romă ale genocidului nazist în perioada celui de al Doilea Război Mondial.Monumentul Babii Yar la Kiev, care comemorează etnicii roma ucişi în timpul ocupaţiei naziste din perioada 1941-1943
Ce s-a întâmplat în acele timpuri cu romii din regiunea noastră, cum este în prezent reflectată problema Holocaustului şi ce descoperiri au mai făcut istoricii contemporani? Despre acestea am discutat într-un interviu cu Valentin Rybalko, cercetător la Institutul pentru studierea Holocaustului din Ucraina ”Tkuma” şi angajat al Muzeului memoriei poporului evreu din Ucraina, oraşul Dnipro.
DW: Încă din timpuri îndepărtate, datorită incapacităţii de integrare în ţările gazdă, romii au fost consideraţi un puternic element antisocial. De aceea, ”problema ţigănească” în diferite ţări şi vremuri a fost gestionată de autorităţi diferit. De la expulzări şi executări imediate în secolul al VI-lea, la secţii speciale pe lângă unităţile de poliţie în secolul al XIX-lea, iar în perioada interbelică şi a celui de al Doilea Război Mondial s-a ajuns la masacre în masă. Studiind problematica Holocaustului evreilor şi al romilor, cum se prezintă în cifre situaţia la nivelul regiunii noastre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *