Shadow

Sunt romii principala cauză a fenomenului mamelor minore? Nu prea

 

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a făcut o serie de declaraţii controversate în ceea ce priveşte rolul etniei în apariţia sarcinilor la femei minore. Cităm din declaraţii:
E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie romă sau o fată care a fost abuzată sexual sau o fată care a abandonat şcoala, care trăieşte fără părinţii ei, plecaţi în străinătate şi care, bineînţeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situaţia nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educaţie sexuală .
Declaraţiile au stârnit o serie de reacţii publice, inclusiv o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea discriminării făcută de E-Romnja şi Centrul Filia. Totuşi, în declaraţii, dl Bănescu este încă prudent. Apărătorii săi, însă, insistă asupra “evidenţei” problemei şi, prin urmare, relevanţei spuselor purtătorului de cuvânt.
Cât de răspândit, însă, este fenomenul maternităţii minorelor la romi. Este destul de greu de calculat la zi deoarece în mai multe cercetări statistice nu se colectează etnia persoanelor, aceasta fiind considerată informaţie sensibilă. Din fericire pentru scopurile noastre, recensământul nu suferă de asemenea corectitudine politică. Din ne-fericire, datele sunt agregate puţin bizar. Să pornim, însă, de la ce avem şi să vedem cum estimăm mai departe.
În tabelul de mai jos vedem cum la recensământ au fost înregistrate aproape 7000 de femei rome cu copil, însemnând 27% din femeile din acea grupă de vârstă. La aceasta, prin extrapolare, am mai adăugat aproape 500 de mame de etnie nedeclarată, despre care am presupus că ar putea fi rome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *