De la şatră, la palat!

 

De la şatră, la palat!” Aşa se numeşte prima carte a romilor din Republica Moldova. Istoricul Nicolae Bulat şi jurnalistul Vadim Şterbate au inclus într-un volum viaţa ţiganilor din dealul Sorocii. Iniţiativa aparţine unei edituri din Chişinău şi a fost susţinută de Ministerul Culturii, Educaţiei şi Cercetării.
”Trebuia totul din nou s-o iau, de la început şi să descopăr nu numai o lume pentru mine, ci şi pentru sorocenii noştri, care trăiesc alături de această comunitate destul de mare de romi şi pentru dânşii ar fi tot foarte important să cunoască cât mai bine tradiţiile, obiceiurile, istoria lor, de unde vin, ce limbă vorbesc”, a menţionat autorul cărţii, Nicolae Bulat.
Cartea este ilustrată şi cu fotografii, însoţite de o scurtă descriere. Fotograful Vadim Şterbate susţine că acest proiect a fost o provocare.
”Am încercat să surprind faţa lor aşa cum sunt şi contrastele, unde sunt cei foarte bogaţi, dar şi cei săraci, fiindcă sunt şi ei ca şi noi de fapt, ca şi în orice sat poţi să vezi case şi sarai, fix aşa şi aici palate şi case mici unde stau de fapt o bună parte din ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.