O delegaţie a Guvernului României formată din subsecretarul de stat Victor Ionescu, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, şi deputatul Florin Manole, reprezentant al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, a efectuat în perioada 16-19 iulie a.c., o vizită de lucru în Republica Italiană pentru a discuta cu cetăţeni români de etnie romă de pe teritoriul Republicii Italiene.
„Fiecare cetăţean al României este important şi trebuie să ne asigurăm că indiferent de locul în care lucrează, studiază sau trăiesc, românii noştri au parte de tot sprijinul atât din partea ţării noastre, cât şi din partea statului de rezidenţă. Această vizită este un demers al Guvernului prin care se urmăreşte o mai bună informare a cetăţenilor noştri cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în calitatea lor de cetăţeni europeni”, a subliniat subsecretarul de stat, Victor Ionescu.
Debutul deplasării a avut loc la Roma, unde delegaţia s-a întâlnit cu cetăţenii români de etnie romă care locuiesc în tabăra „Camping River”. Aceştia au adus la cunoştinţă oficialilor situaţia dificilă în care se află, având în vedere că tabăra lor urmează să fie desfiinţată, ceea ce ar înseamnă că ei ar trebui să fie relocaţi.
Pentru a avea o imagine completă asupra cazului, delegaţia Guvernului, însoţită de reprezentanţi ai Ambasadei României la Roma, a avut întrevederi cu oficialii italieni, pentru a identifica modalităţi de cooperare şi acordare de sprijin, în conformitate cu cadrul legal. Partea italiană a subliniat necesitatea urmării procedurilor legale privind terenul pe care se află tabăra de romi din Roma. În egală măsură a fost evidenţiat pachetul de măsuri pregătit de către autorităţi pentru comunităţile de romi sub forma unui sprijin financiar acordat pentru identificarea unui spaţiu pe care să-l închirieze în vederea relocării sau pentru reîntoarcerea în ţară.
În continuarea vizitei la Roma, delegaţia din România s-a întâlnit cu directorul Caritas Italiana, o asociaţie cu activităţi dedicate sectorului social.
„Discuţiile cu directorul Caritas au fost un bun prilej de a evidenţia beneficiile colaborării dintre domeniul public şi cel privat. Asociaţia Caritas Italiana are o bogată activitate în domeniul social, intervenind de multe ori şi în numele comunităţilor de romi din România”, a adăugat Victor Ionescu, subsecretarul de stat al MRP.
Vizita subsecretarului de stat a continuat în Napoli, Bari şi Catania, iar discuţiile purtate cu reprezentanţii italieni, atât din cadrul primăriilor, secţiilor de poliţie, cât de la serviciile de asistenţă socială, au evidenţiat buna integrare a comunităţilor de romi din teritoriu.
Autorităţile locale au apreciat activitatea acestora mai ales în ceea ce priveşte domeniul ecologiei, mulţi dintre romi având afaceri pe partea de colectare de deşeuri, şi domeniul vânzărilor, alţii activând în calitate de comercianţi cu autorizaţie de la statul italian.Totodată, un aspect important îl reprezintă gradul ridicat de implicare al copiilor romi în sistemul educaţional italian, majoritatea copiilor mergând la şcoală, iar autorităţile italiene efectuează toate demersurile pentru a le asigura incluziunea socială de care au nevoie.
Facem precizarea că majoritatea taberelor sunt gestionate de romii originari din România, aceştia asigurând toate cheltuielile de întreţinere (curent, apă, etc.), însă unele beneficiază de sprijin din partea unor asociaţii de binefacere, de tip Caritas, iar altele sunt susţinute în totalitate de autorităţile locale, precum tabăra din Bari. De asemenea, în cadrul discuţiilor dintre membrii delegaţiei şi cetăţenii români de etnie romă a fost evidenţiată buna cooperare şi colaborare cu reprezentanţii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, care le oferă tot sprijinul în vederea realizării documentelor de care au nevoie pentru a fi în conformitate cu normele legale.
Pentru a veni şi mai eficient în sprijinul românilor de pretutindeni, delegaţia Guvernului României are în vedere realizarea unei campanii naţionale pe tema oportunităţilor puse la dispoziţie de actuala administraţie românilor care ar dori să se reîntoarcă în ţară.
„Am avut discuţii cu câteva sute de cetăţeni români de etnie romă şi le-am explicat ultimele măsuri luate de Guvernul României, de la salarii, infrastructură la servicii, astfel încât să conştientizeze că România a devenit o opţiune pentru ei şi că avem acasă multe locuri de muncă care-i aşteaptă. În acest sens, luăm în considerare realizarea unei campanii de informare pe acest subiect”, a subliniat Victor Ionescu.
Această campanie ar urma să fie extinsă şi în străinătate prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, asociaţiilor româneşti de pe toate meridianele lumii şi al parohiilor româneşti.