Shadow

Halucinant: Primăria Focşani a dat afară nişte ţigani din apartamente pentru că nu au plătit utilităţile timp de ani de zile, iar CNCD a sancţionat autorităţile pentru că i-ar fi discriminat pe rău-platnici

 

Blocurile respective au fost printre primele construite în urbea focşăneană, dar după mai mulţi ani, în care s-au degradat, locuinţele aflate în proprietatea Primăriei au fost închiriate asistaţilor social din comunitatea romă.
În anul 2000, blocul a fost reabilitat şi modernizat complet, devenind cel mai modern bloc din Focşani. Din păcate, în doi-trei ani, blocul a fost devalizat chiar de locatarii săi: chiuvetele, vasele de toaletă, caloriferele, uşile, ferestrele şi cam tot ce se putea a fost scos la vânzare.
Situaţia a fost tolerată de autorităţi timp de ani de zile, care i-au lăsat pe locatarii distrugători şi rău-platnici să trăiască pe gratis.
După ce, în sfârşit, s-au luat măsuri, Asociaţia juriştilor romi a reclamat Primăria la CNCD pentru discriminare. În mod ireal, CNCD a decis, în unanimitate că a condiţia acordarea „locuinţelor sociale de existenţa unor debite restante la bugetul local şi la furnizorii de utilităţi publice din municipiul Focşani reprezintă discriminare, conform art.2, alin.3 şi alin.4 din O.G. nr.137/2000”.
Primarul din Focşani a reacţionat la auzul acestei veşti:
„În România, libertatea de expresie este garantată de lege, dar mi se pare deplasat, totuşi, să vii şi să acuzi Primăria Focşani de „evacuări forţate”, atâta vreme cât absolut toate evacuările au fost făcute în baza unor decizii definitive şi irevocabile, emise de instanţele de judecată. Decizii care, odată emise de către instanţă, devin obligatoriu de aplicat. Iar dacă vorbim de discriminare, nu înţeleg de unde până unde. Faptul că datoriile a 57 de familii au fost plătite de celelalte zeci de mii de familii de focşăneni înseamnă discriminare?! Sau faptul că ani de zile aceste 57 de familii nu au plătit nimic sau foarte puţin, în timp ce toţi ceilalţi focşăneni şi-au achitat datoriile curente, tot discriminare se cheamă?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *