Cum legea vaccinării este blocată în Parlament de mai bine de un an, iar situaţia la nivel naţional arată cel puţin dezatruos – peste 14.700 de cazuri de rujeolă confi rmate, Ministerul Sănătăţii, împreună cu OMS si UNICEF, s-au înarmat cu seringi şi medicamente şi au pornit într-o campanie Pro-vaccinare „din uşă în uşă”, în zonele problemă ale României.
Focarele de rujeolă se găsesc cu precădere în comunităţile de romi, unde rata vaccinării nu trece de 4%. Mulţi dintre aceşti copii nu au CNP, aşadar, nici istoric medical, iar sănătatea lor e la voia întâmplării, la fel însă şi a altor copii cu care interacţionează.
Prima oprire, comuna Coţofăneşti: 200 de copii vaccinaţi
Campania de informare şi recuperare a vaccinării, denumită sugestiv „door to door” (n.r. din uşă în uşă), a început în comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău, unde, în perioada 10-12 iulie 2018, au fost vaccinaţi 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinaţi ROR, 28 copii vaccinaţi cu hexavalent, 6 copii vaccinaţi pneumococic, 10 copii vaccinaţi cu tetravalent.