Shadow

Sărăcia, cel mai mare risc cu care se confruntă România

 

Comisia Europeana (CE) a adresat miercuri, in recomandarile specifice de tara, un avertisment Romaniei privind riscul foarte ridicat de saracie sau de excluziune sociala.
“Familiile cu copii, persoanele cu dizabilitati, romii si populatia rurala sunt in mod special afectati. Inegalitatile ridicate privind veniturile persista, pe fondul impactului scazut al facilitatilor fiscale”, se arata in recomandarile specifice de tara publicate de Executivul comunitar, recomandari care ar urma sa fie adoptate de Consiliul Uniunii Europene.
Indicatorul social de referinta, folosit pentru calcularea celor mai importante beneficii sociale, nu a fost actualizat din 2008. Legea venitului minim de incluziune, care ar fi trebui sa intre in vigoare in 2018, a fost amanata cu mai mult de un an. Legea ar fi imbunatatit acoperirea si adecvarea asistentei sociale, considera forul comunitar.
Conform datelor Eurostat, peste o treime din populatie era supusa riscului de saracie si excluziune sociala in trei state membre din Uniunea Europeana: Bulgaria (40,4%), Romania (38,8%) si Grecia (35,6%).
“Piata muncii se inaspreste in urma cresterii angajarilor, odata cu o reducere a fortei de munca din cauza emigratiei si a imbatranirii populatiei. In acelasi timp, Romania are un potential substantial de forta de munca nefolosita, si cateva grupuri, cum ar fi tinerii, romii, somerii pe termen lung si persoanele cu dizabilitati se confrunta cu dificultati in accesarea pietei muncii”, apreciaza Executivului comunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *