Romii din Trascarpatia au organizat Festivalul Culturii Naţionale

 

În centrul oraşului Ujgorod, săptămâna trecută s-au adunat reprezentanţii comunităţii de romi din Transcarpatia în costume colorate, care au cântat cântece şi au dansat dansuri tradiţionale acompaniate de muzicieni. Apoi, coloana a pornit pe străzile principale ale oraşului spre râul Uj, unde s-au aruncat coroane şi flori ca simbol al unităţii romilor de pretutindeni. Partea oficială a festivalului s-a desfăşurat la Teatrul Muzical –Dramatic regional, informează Inter Regio News.
„Ziua romilor este o sărbătoare nu numai a romilor, ea reuneşte de asemenea pe toţi cei care iubesc şi respectă cultura romă”, a menţionat în discursul său de bun-venit, Ghenadi Moskal, îmbrăcat cu prilejul festivalului în cămaşă tradiţională romă. – Transcarpatia este de neconceput fără comunitatea de romi, pentru că în regiunea noastră trăiesc aproape jumătate din romii din toată Ucraina.
Prin marcarea Zilei Internaţionale a Romilor, noi atragem atenţia în primul rând la integrarea romilor în societatea ucraineană. Şi constatăm cu bucurie că în acest an diferite organizaţii de romi din toată regiunea s-au unit pentru prima dată cu ocazia sărbătorii şi acţionează împreună.
Reprezentanţii comunităţilor de romi şi alţi activişti care participă activ la păstrarea şi dezvoltarea tradiţiilor şi culturii rome, au primit de la conducătorul regiunii menţiuni, diplome şi premii.
Preşedintele Consiliului Public al romilor din Transcarpatia Borys Buchko, în special, a primit cea mai înaltă distincţie a ARS Transcarpatia „Pentru merite deosebite“ iar Yuri Mandych , deputat al Consiliului local Ujgorod, distincţia de onoare „Pentru dezvoltarea Transcarpatiei“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.