Shadow

Am fost în cel mai mizerabil ghetou de rromi din Slovacia

 

N-au lumină, apă curentă şi nici încălzire, iar clădirile stau să pice.
L-am întâlnit pe Martin Slepcik şi pe familia lui în timp ce făceam poze în Cliftonville, Anglia. Îi vedeam afara aproape de fiecare dată când vizitam oraşul, iar ei au devenit o parte importantă din proiectul la care lucram. Apoi, într-o zi, fără nicio atenţionare, au dispărut.
Vecinii mi-au spus că familia s-a întors în Slovacia. În speranţa că aş fi putut să-i vizitez şi să continui seria foto, am întrebat prin oraş dacă cineva ştie vreo adresă sau un număr de telefon. Tot ce am aflat e că au plecat într-un loc numit Lunik IX, şi că n-ar trebui să iau vreun câine cu mine, pentru că va fi mâncat.
Lunik IX se află printre dealuri şi la ieşire din Kosice, un oraş mic şi pitoresc din Europa. Are tot ce ţi-ai dori când vine vorba de făcut cumpărături, distracţie şi infrastructură, lucru pentru care e greu să pleci din Lunik IX după ce îl vizitezi prima dată.
Am căutat câteva informaţii despre Lunik IX, deşi multe dintre articole sunt destul de vechi şi spun că districtul a fost dărâmat. Când de fapt încă e acolo. Proiectul a luat naştere iniţial la sfârşitul anilor 1970 ca adăpost pentru rromi, soldaţi şi poliţişti, un soi de experiment social tipic comunismului. Dar în cele din urmă, rromii au plecat de acolo, iar în prezent majoritatea cartierului nu are apă curentă, electricitate şi încălzire. Rromii au parte de condiţii extreme în Europa.
De la prima privire îţi dai seama că locul ăsta n-o să reziste prea mult la cât de suprapopulat e, şi asta se întâmplă de decenii. Lunik IX pare să fi trecut printr-o catastrofă. Pe pereţii caselor vezi urme de fum şi pete, iar gunoiul e cât un munte. Majoritatea luminilor şi ferestrelor sunt sparte, iar noaptea oamenii luminează cu lanterne şi telefoane ca să vadă pe unde merg. În depărtare se vede Optima, un mall modern care veghează cu sarcasm Lunik IX dintr-o intersecţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *