Reprezentantul romilor din guvern mi-a explicat de ce nu sunt vaccinaţi copiii săraci

 

Am vorbit cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Rădulescu, despre copiii romi care nu au acces la serviciile medicale.
În ultimii doi ani, 32 de copii au murit din cauza faptului că nu au fost imunizaţi împotriva rujeolei. Dacă analizăm fiecare caz în parte, vom observa că decesele acelor copii au survenit fie pentru că sufereau şi de alte boli grave, iar rujeola a agravat starea de sănătate a copilului până la colaps, fie pentru că acei copii proveneau din medii defavorizate şi nu au fost trataţi corespunzător. În raportul Ministerului Sănătăţii referitor la epidemia de rujeolă, publicat recent, statul român recunoaşte că una dintre cauzele răspândirii îngrijorător de mult a acestei boli este lipsa vaccinării în mediile vulnerabile, de populaţie romă.
„Prezenţa unor categorii de populaţie vulnerabile, fără acces la servicii medicale, neînscrise la medicul de familie, migratorie la nivel naţional şi internaţional, a avut de asemenea o pondere importantă în transmiterea bolii. Este de menţionat că actuala epidemie a debutat în judeţele Cluj şi Bistriţa la o populaţie de etnie romă, cu un genotip izolat în Italia sau în alte ţări din vestul Europei”, scrie în raportul Ministerului Sănătăţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.