Shadow

Sărăcia, cel mai mare risc cu care se confruntă România

 

Comisia Europeană (CE) a adresat, în recomandările specifice de ţară, un avertisment României privind riscul foarte ridicat de sărăcie sau de excluziune socială.
“Familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, romii şi populaţia rurală sunt în mod special afectaţi. Inegalităţile ridicate privind veniturile persistă, pe fondul impactului scăzut al facilitaţilor fiscale”, se arată în recomandările specifice de ţară publicate de Executivul comunitar, recomandări care ar urma să fie adoptate de Consiliul Uniunii Europene.
Indicatorul social de referinţă, folosit pentru calcularea celor mai importante beneficii sociale, nu a fost actualizat din 2008. Legea venitului minim de incluziune, care ar fi trebuit să intre în vigoare în 2018, a fost amânată cu mai mult de un an. Legea ar fi îmbunătăţit acoperirea şi adecvarea asistenţei sociale, consideră forul comunitar.
Conform datelor Eurostat, peste o treime din populaţie era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în trei state membre din Uniunea Europeană: Bulgaria (40,4%), România (38,8%) şi Grecia (35,6%).
“Piaţa muncii se înăspreşte în urma creşterii angajărilor, odată cu o reducere a forţei de muncă din cauza emigraţiei şi a îmbătrânirii populaţiei. În acelaşi timp, România are un potenţial substanţial de forţă de muncă nefolosită şi câteva grupuri, cum ar fi tinerii, romii, şomerii pe termen lung şi persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu dificultăţi în accesarea pieţei muncii”, apreciază Executivul comunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *