O învăţătoare din Abrud a reuşit să aplice cu succes modelul finlandez în şcoala la care predă

 

 

Şcoala Gimnazială din Abrud, o învăţătoare a reuşit să transforme predatul într-o veritabilă plăcere pentru elevi. Stilul aduce mai degrabă cu sitemul de învăţământ din Finlanda, decât cu ceea ce se întâmplă în România.
Liliana Mursă este profesor Merito 2016, proiect care aduce în atenţia românilor ”profesorii exemplari, aceia care schimbă Romania în bine pentru eternitate”. În 2018 s-au împlinit 32 de de ani de când Liliana Mursă îi învaţă lucruri noi pe copii. Mai întâi pe elevii de gimnaziu din Gârde-Bistra, un sat din comuna Bistra. Apoi pe copiii de la grădiniţa şi şcoala din Gura Roşiei, comuna Roşia Montană, şi, din 2014, pe cei de la Şcoala Avram Iancu din Abrud.
Prima generaţie care a preluat-o aici a ajuns în clasa a IV-a. ”Vreau să îi învăţ să facă faţă unor situaţii care vor apărea în viaţa lor. Trebuie să ştie din ce sertăraş să îşi ia noţiunea, informaţia sau atitudinea, sau abilitatea… Dacă ei vor ajunge să lucreze, indiferent unde, vor lucra în grupuri de oameni şi acolo este nevoie să coopereze, să se respecte, să îşi exprime ideile şi părerile, şi cam astea sunt metodele mele”. Planificarea lecţiilor se face în funcţie de valori. ”În septembrie am avut bunătate, binele… în octombrie am respectul. Le-am pus aceste valori încă din clasa pregătitoare. Valorile sunt cele care ne unesc ca şi grup”, spune Liliana Mursă, potrivit unui reportaj realizat de Digi24 în clasa acesteia din Abrud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.