CARMEN STATE, POVESTEA CUTREMURĂTOARE CARE A MĂCINAT-O MULŢI ANI: “DE CE EU SUNT ŢIGANCĂ ŞI COLEGII MEI, NU?”

 

Se spune că de-a lungul vieţii, oamenii trăiesc numeroase experienţe ca să evolueze din punct de vedere spiritual – desigur, dacă îşi învaţă pe Pământ lecţiile primite. Carmen State se numără printre cei care şi-au înţeles lecţia în cele din urmă: aceea de a accepta că s-a născut într-o familie de romi şi a duce o viaţă exemplară. În urmă cu câţiva ani, prezentatoarea TV a vorbit despre experienţa ei şi a povestit cum a marcat-o în timpul copilăriei. Vă reamintim că regretata jurnalistă
Carmen State, mărturisiri emoţionante despre povestea vieţii sale
Regretata jurnalistă s-a născut pe 21 octombrie 1967. Şi, cum chiar ea a mărturisit în timpul unui interviu, Dumnezeu a vrut să se nască “într-o familie de romi”.
“În ziua de 21 octombrie 1967, Dumnezeu a vrut să mă nasc într-o familie de ţigani. Aveam să aflu acest lucru abia în clasa I. Până atunci, am crezut că sunt un om ca toţi ceilalţi şi că nu există diferenţe prea mari între noi.
Am sărit peste etapa «gradiniţă», pentru că romii nu pun preţ mare pe şcoală. În clasa I, colegii mei au ţinut să-mi arate că sunt altfel decât ei. «Ţiganco!», îmi spuneau – le răspundeam: «Da’, tu eşti!»
În copilărie m-a frământat întrebarea: «De ce eu sunt ţigancă şi ei, nu?». Nimeni nu a reuşit să-mi explice pe înţeles.
Mai târziu, îmi creasem un obicei din a participa la examene, concursuri cum ar fi: Şcoala Populară de Artă, Grupul Teatral «Izvor». Într-o zi am citit un anunţ în ziarul «Aven Amenta» (eram printre puţinii care ştiau în ce limbă este scris titlul): «angajăm secretară» şi m-am prezentat (mă gândeam că eu o să fiu singura care ştie cum se scrie corect şi că o să am un rol de «consultant»), dar oamenii m-au trimis acasă şi mi-au zis: «Învaţă să baţi la o maşină de scris, însuşeşte-ţi mai bine limba romani şi întoarce-te peste vreun an».
Aşa am făcut. Iar într-o zi, cam după aproximativ un an de zile în care băteam la maşina de scris, făceam articole pentru «Ziarul Uniunii», participam la seminarii şi spectacole, iată că s-a invit oportunitatea unui concurs de angajare la Televiziunea Română, concurs pe care l-am câştigat şi am început să lucrez în această instituţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.