Familiile de minori romi sunt foarte cuminţi

• timp de şase săptămâni, Maria Sturm a vizitat şapte comunităţi de romi din Muntenia şi din Ardeal şi a fotografiat cupluri tinere de la 14 la 27 de ani.

Proiectul Be Good!, despre adolescenţii romi din România este lucrarea de licenţă a Mariei Sturm, o româncă de 27 de ani născută la Ploieşti şi stabilită în Germania în 1991, unde a urmat cursurile Facultăţii de Artă şi Design din Bielefeld. Timp de şase săptămâni, Maria a vizitat şapte comunităţi de romi din Muntenia şi din Ardeal, a fotografiat cupluri tinere de la 14 la 27 de ani şi a discutat cu ei despre tot, de la importanţa virginităţii în ritualul căsătoriei la modul în care s-au maturizat. A mers prin ţară alături de amicul ei Herbert Gruenwald, un jurnalist german şi Steluţa Slate, o profesoară romă. Ei au stabilit contactele în comunitate si au ajutat-o să cunoască cuplurile. Alături de ei Maria a înregistrat 15 ore de interviuri. Ce mi-a plăcut la proiectul ei faţă de alte materiale despre romi e că n-a mers nici pe abordarea rasistă în care romii sunt prezentaţi ca ultimii barbari, dar nici pe atitudinea excesiv de plângăcioasă specifică unor documentare despre ei. A prezentat pur şi simplu situaţiile lor individuale şi poveştile personale, fără să-i discrimineze negativ sau pozitiv, aşa c-am simţit nevoia să vorbesc cu ea despre asta.

VICE: De ce ai ales tema asta ca subiect de licenţă?

Maria Sturm: Fotografia mea se concentrează pe tinereţe si am descoperit că în comunităţile tradiţionale de romi abordarea ei este total diferită de cea a societăţii moderne, marcată de idealurile educaţiei şi formarii individualităţii. Camera m-a ajutat să trec peste dramatismul acestei diferenţe şi să surprind normalitatea altui tip de adolesecenţă.Chiar dacă în acte aceşti minori sunt adolescenţi, în realitate n-au trecut prin stadiile de puber şi de adolescent, s-au trezit fără menajamente în lumea adulţilor. Am vrut să surprind bruscheţea acestei trecerişisă le scot în evidenţă individualitatea, pentru că în societatea lor acest lucru nu prea există. Primează familia, neamul şi comunitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.