Shadow

Şcoala unde profesorii n-au mai aşteptat ajutor de la alţii şi atunci un lucru extraordinar s-a întâmplat: „Nu trebuie să ne văităm atât de mult, ci să facem ceva pentru aceşti copii”

 

Drumul principal din comuna Mihăileşti, judeţul Buzău, trece pe lângă şcoală. La prima vedere pare o şcoală ca oricare alta. Pentru o instituţie din mediul rural poţi spune că arată chiar bine, proaspăt zugrăvită şi cu geamuri termopan. Cum intri însă în clădire îţi dai seama că nu e o şcoală oarecare.
Iată de ce:Cum a fost posibil acest lucru? ”Am încercat să facem activităţi care să-i atragă pe copii şi să vadă că şcoala nu este un bau-bau, ci este un loc frumos, un loc prietenos, un loc în care ei se simt bine, se simt ca acasă, în care îşi pot face prieteni, în care nu se plictisesc, în care îşi pot face temele pentru a doua zi”, a spus Mircea Baciu, directorul Şcolii Generale din Comuna Mihăileşti, judeţul Buzău.
Activităţile cu care au fost atraşi copiii sunt legate de ce le place lor să facă cel mai mult: să cânte şi să danseze. În acest fel, şcoala e o bucurie. Şcoala din Mihăileşti are un taraf care cântă muzică populară românescă. Denumirea de Taraf din Mărgineanu vine de la numele localităţii Mărgineanu, aflată în apropiere de Mihăileşti, de unde provin cei mai mulţi dintre elevi.
”Comunitatea de romi din Mărgineanu este cunoscută ca o comunitate de romi lăutari. Copiii văd în familie ce fac părinţii lor. Plusul pe care eu îl aduc la talentul pe care ei deja îl au din familie este că aduc un profesor specializat la un instrument şi astfel ei învaţă să cânte pe note. Se simt ca peştele în apă. Dacă le-am da acordeonul în fiecare oră cred că ar fi minunat”, a mai spus Mircea Baciu.
În comuna Mihăileşti, abandonul şcolar a fost redus de la 25% la 7%.
Aproximativ 70% din localnicii din comuna Mihăileşti sunt romi.
Şcoala din Mihăileşti a format un mediator şcolar care se ocupă de integrarea elevilor romi în comunitate.
Elevii activează în Taraful din Mărgineanu şi în Ansamblul folcloric “Spic de grâu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *