ZINGARO – Inspiraţie pentru echitaţie

 

În Paris există o companie de teatru ecvestru care se numeşte Zingaro. În traducere, Rom sau Ţigănesc. Numele acestuia face trimitere la legătura strânsă dintre romi – nomazi prin definiţie – şi cai – indispensabili acestora pe durata călătoriilor dintr-un loc într-altul.
Cei care au văzut deja spectacolele ecvestre ale acestui teatru spun că este cu adevărat fascinantă combinaţia de muzică, dans, poezie şi dresaj. Zingaro Theatre Equestre spune poveşti sub acest nume de mai bine de un sfert de secol.
Poate unul dintre cele mai de succes spectacole ale teatrului ecvestru parizian este Battuta, al celebrului dresor de cai, impresar şi producător Bartabas, faimos pentru spiritul gitan adus producţiilor sale. Pentru spectacolul Battuta, francezul chiar a invitat două formaţii româneşti pentru a-i asigura fundalul muzical. Este vorba despre o fanfară din Moldova şi de un ansamblu de corzi din Transilvania.
Spectacolul de inspiraţie gitană Battuta este o “odă adusă libertăţii” – scria chiar presa franceză imediat după premieră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.