Shadow

Cum arată lumea vrăjitoarelor de lux din România

 

Este singura ocupaţie permisă femeilor rome şi succesul profesional e o chestie de respect.
Fotografa Lucia Sekerková a venit tocmai din Slovacia, anul trecut, ca să descopere cine sunt ochii ageri care ne cercetează destinul în palmă, în bobi de grâu sau în cerul înstelat. S-a împrietenit cu Maria Câmpina, regina vrăjitoarelor, şi a ajuns să documenteze meseria acestor femei pe care o transmit mai departe tinerelor generaţii, până când românii vor spune într-un final că sunt decişi să-şi accepte viitorul.
Totuşi, până se va întâmpla asta, mulţi români vor rămâne mari credincioşi, pregătiţi să creadă că harul prezicerii viitorului vine de la Dumnezeu, trece prin vrăjitoare şi se aşază pe foaie, gata să fie citit.
Lucia a intrat în contact cu vrăjitoarele de etnie romă prin anunţurile din ziare. Chiar dacă cele mai populare sunt ţigăncile cu multe fuste, mult aur şi mult har, sunt în aceleaşi ziare şi multe măicuţe (sau femei care pozează în măicuţe), gata să-ţi scuipe în palmă şi să vadă soarta ta între două linii şi cinci degete. Acesta e un detaliu necesar, ca să nu critici doar după etnie. Pentru a realiza proiectul, Lucia a folosit comunitatea de couchsurfing, care nu e doar pentru sex ocazional cu străini. A venit şi cu palinca la ea, pentru că, se ştie bine, legătura între popoare începe mai bine cu alcool.Aveţi vrăjitoare în Slovacia?
Da, dar nu este o afacere atât de bine dezvoltată. Ale noastre nu sunt la fel de bogate. Mai mult, nu e nimic special la ele, au haine obişnuite, case obişnuite, pe când în România e vorba mai mult de tradiţii, de ritualuri şi este o meserie mai ales practicată de femeile roma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *