Shadow

Pentru că rimele sunt bucurie

 

În 23 august, în calendarul cultural al romilor, este sărbătorită Ziua Poeziei Rome. Data a fost aleasă ca semn de omagiu pentru primul poet de etnie romă care a publicat un volum de versuri de sine stătător.
“Aproape departe” a văzut lumina tiparului în anul 1993, fiind semnat de poetul rom Ştefan Fuli. Acesta s-a născut la Târgu-Mureş, în anul 1950, însă a avut o viaţă care n-a semănat mai deloc cu o poezie. Poetul Ştefan Fuli a încercat să-şi pună capăt zilelor în anul imediat următor ieşirii pe piaţă a volumului său de versuri “Aproape departe”. A decis să-şi curme viaţa din cauză că se simţea “lovit de o stare depresivă a inutilităţii” – cum notează astăzi cei care îi laudă condeiul şi-i păstrează încă vie amintirea. Ştefan Fuli s-a stins din viaţă după îndelungi chinuri, la trei luni după ce s-a otrăvit.
Poetul rom Ştefan Fuli nu a fost dat uitării, însă. Nici el, şi nici versurile sale. Dovadă fiind marcarea Zilei Poeziei Rome în chiar ziua din calendar în care acesta s-a născut. În plus, a fost publicat şi un volum postum de poezii semnate Ştefan Fuli. Este vorba despre “Calvarul rugului”, apărut în anul 2008. Şi chiar mai mult, a fost creat şi un concurs de poezie adresat în special romilor, concurs care, desigur, poartă numele poetului Ştefan Fuli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *