”Filiera aurului“ – fabuloasele sume ilegale învârtite pentru ţigani de fratele sportivului Cătălin Moroșanu

Fratele sportivului şi consilierului judeţean PNL Cătălin Moroşanu, Claudiu, a trăit pe cai mari în ultimii ani, acesta învârtind sume de ordinul milioanelor de lei. Bărbatul de 33 de ani, originar din comuna Ciurea, a fost trimis în judecată, recent, alături de mai mulţi afacerişti din domeniul vânzărilor de aur, dar şi alături de mai mulţi etnici romi din Grajduri, alături de care Moroşan ar fi comis fapte de evaziune fiscală. DIICOT Iaşi susţine că Moroşan a fost administrator al firmei Gold Brut International Iaşi, aderând la un grup infracţional de evaziune fiscală începând cu februarie 2013. Alături de Ionuţ Nechifor, un amic de-al său, Moroşan ar fi oferit facturi şi chitanţe false către mai multe firme, atestând în mod nereal tranzacţii de fragmente de bijuterii de aur.

 

Lucrau pentru brandul Cellini

 

Moroşan ar fi retras peste 3 milioane de lei, bani care erau introduşi în circuitul evazionist în special de un om de afaceri din Alba Iulia, judecat şi el în acest dosar. Potrivit DIICOT, Claudiu Moroşan ar fi lucrat inclusiv pentru celebrii afacerişti Alessandro Amato şi Cătălin Mihart, fondatorii brandului Cellini, punând la dispoziţie firmei acestora, Sodo Migliori România, 24 de facturi false, în valoarea de aproximativ 4 milioane de lei.

DIICOT Iaşi susţine că prejudiciul adus statului prin faptele comise de Moroşan se ridică la 3.433.149 lei, sumă pentru care a instituit sechestru. Anchetatorii au identificat însă doar un teren de 300 de metri pătraţi pe care Moroşan îl are pe numele său.

În dosarul „Filiera aurului“, DIICOT Iaşi a trimis în judecată 25 de persoane fizice şi 5 juridice, prejudiciul adus statului fiind calculat la aproape 15 milioane de lei. Gruparea infracţională ar fi fost pusă pe picioare de Cornel Marcu, un afacerist din Alba Iulia, care ar fi lucrat alături de Bogdan şi Daniel Stănescu, doi ieşeni care controlau, direct sau indirect, zeci de societăţi înregistrate în special la Grajduri, al căror rol era de a furniza facturi false. „Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, inculpatul Marcu Cornel a declarat că metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii (Zanea), judeţul Iaşi. Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul cnsolidat al statului“, e doar una dintre preocupările evazioniste descrise în rechizitoriu de DIICOT Iaşi. Ulterior, la reţea ar fi aderat Alessandro Amato şi Marin Mihart, doi afacerişti din Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.