Shadow

Portul traditional al minoritatii rome in pericol

Pastrarea identitatii si traditiilor minoritatii rome este strans legata de pastrarea portului traditional. Din pacate, in ziua de astazi portul traditional nu este acceptat de societatea romaneasca in general. A purta haine care te disting ca rom inseamna a te transforma intru-un magnet pentru priviri rau voitoare si discriminare.

Pentru barbati de obicei nu exista o imbracaminte traditionala. Unii barbati poarta palarii sau mustati mari. La ocazii deosebite, barbatii romi poarta un costum bun, deseori viu colorat. Prin urmare, barbatii romi nu sunt in mare pericol de a fi discriminati datorita portului lor. Pentru femei, lucrurile sunt total diferite.

Romanca tipica poarta fusta lunga, din mai multe straturi si bogat colorata, cercei mari, parul lung, impletit si uneori o floare in par. Traditia roma este ca picioarele unei femei nu trebuie sa se vada; de altfel, intreaga parte inferioara a corpului unei femei este considerata impura. Incalcarea acestui principiu este foarte grava, deci fuste lungi trebuie purtate intotdeauna. Romii poarta deseori rosu, deoarece aceasta culoare este considerata norocoasa (probabil datorita credintei stravechi ca sangele este sursa vietii si vitalitatii).

Cu exceptia culorilor, o femeie nu are o garderoba prea variata. Traditia spune ca o femeie maritata trebuie sa poarte un batic pe cap pentru a arata acest lucru. Femeile poarta de obicei bijuterii de mare valoare. Bijuteriile nu numai ca sunt frumoase, dar au si o valoare practica: romii nomazi nu au (sau nu aveau in trecut) conturi la banca sau locuri sigure in care sa-si tina averea, asa ca cel mai sigur era sa o poarte cu ei tot timpul. Femeile calderas sunt binecunoscute pentru traditia lor de a purta bani de aur, sau galbenii, in par sau cusuti in haine. De asemenea, multi romi poarta amulete norocoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *