Shadow

Mii de rromi din Ungaria stau la coada la apa dupa ce s-au oprit fantanile publice

Mii de rromi din orasul maghiar Ozd cauta surse de apa dupa ce primarul a inchis fantanile publice. Masura, luata in timp ce valul de caldura a adus si-n Ungaria temperaturi de 40 grade Celsius, e pe cale sa incinga spiritele.

Guvernul ungar a ordonat primariei din Ozd sa redeschida fantanile pentru ca populatia rroma saraca care traieste la periferia orasului Ozd a inceput sa protesteze, relateaza New York Times. Localnicii spun ca oprirea alimentarii cu apa a venit fara niciun avertisment. “Ii multumim foarte mult primarului. Data viitoare ar putea sa ne taie si aerul” a declarat Gyorgy Kiss, un localnic care are cinci copii.

Primaria din Ozd a inchis mai mult de jumatate din fantanile si cismelele publice si a scazut presiunea celorlalte, acuzandu-i pe localnici ca abuzeaza de apa gratuita pe care o risipesc. Rromii traiesc in conditii foarte precare, in case care cel mai adesea nu au acces la utilitati. Asta ii obliga sa recurga la apa din fantanile si cismelele publice unde vin cu galeti sa ia apa pe care o folosesc la spalat si gatit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *