Peste 700 de persoane din judeţul Vrancea cu vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani sunt înscrişi, în anul şcolar 2019 – 2020, în cadrul programului “A doua şansă”, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea.
“Există diferenţe majore între vârstele beneficiarilor programului ‘A doua şansă’, acestea variind între 15 şi 60 de ani. Raportarea la program din perspectiva vârstei este diferită, cei tineri gândindu-se la program mai degrabă prin prisma posibilităţii continuării studiilor şi angajării, cei de vârstă medie mai degrabă pentru a se putea angaja şi pentru a-şi ajuta copiii, iar pentru vârstnici reprezintă posibilitatea de a dobândi competenţe esenţiale de viaţă, în acest caz, alfabetizarea fiind un scop în sine”, a declarat Maria Costache, inspector pentru minorităţi în cadrul IŞJ Vrancea.
Potrivit acesteia, există diferenţe majore între persoanele care au abandonat mai recent sistemul de învăţâmânt şi cei care au abandonat cu mult timp în urmă, aceştia din urmă fiind mai dificil integrat în învăţâmânt.
În ceea ce priveşte motivaţiile pentru frecventarea programului “A doua şansă”, acestea diferă în funcţie de sexul, dar şi de vârsta cursanţilor.
“Există diferenţe importante în funcţie de sex, atât în privinţa motivaţiei cursanţilor, cât şi în privinţa implicării şi a timpului pe care sunt dispuşi să îl aloce implicării în program. În cazul femeilor care au copii, participarea este mai dificilă, pentru că acestea trebuie să se ocupe de îngrijirea copiilor şi de alte munci domestice. În ceea ce priveşte bărbaţii, aceştia au şanse şi mai mari să lipsească, pentru că există o probabilitate mai mare să muncească, comparativ cu femeile, adesea locul de muncă fiind în altă zonă.