Shadow

Rasismul faţă de romi, subiect de conferinţă academică

Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa” în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher organizează conferinţa academică “Despre rasă şi rasismul faţă de romi în perioada interbelică”. Conferinţa urmează să fie susţinută de istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Ştiinţe Umane şi Ştiinţe Sociale a Univeristăţii Oxford Brookes (Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University). Evenimentul va avea loc la Bucureşti în data de 21 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, sector 1).

Profesorul Marius Turda va aborda în cadrul conferinţei un subiect mai puţin cunoscut publicului larg şi chiar şi specialiştilor, rasismul faţă de romi în perioada

dintre cele două războaie mondiale. Tratat de regulă în contextul mai larg al antisemitismului, rasismul faţă de romi în perioada interbelică necesită o analiză diferenţiată, cu accent pe atitudinile manifestate direct faţă de această etnie, considerată un pericol “disgenic” pentru societatea românească. Conferinţa va include şi două prezentări susţinute de Lect. Univ. Dr. Delia Grigore (Romii ca străini în spaţiul românesc) şi de Dr. Gelu Duminică (Romii în timpul regimului antonescian ca minoritate “balast”) şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Departe de o epuizare a implicaţiilor rasismului în general şi ale rasismului faţă de romi în special, societatea românească are nevoie în continuare de cercetări şi dezbateri în jurul temei rasismului şi, cu plecare de aici, de schimbări consistente de mentalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *