Shadow

Indemnizaţii majorate din ianuarie 2020 pentru victimele lagărelor de concentrare, refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi

Deportaţii în lagăre de concentrare sau ghetouri şi persoanele refugiate, expulzate sau strămutate vor primi, de la 1 ianuarie 2020, indemnizaţii majorate, a anunţat, marţi, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, Constantin Boliacu.

 

El a precizat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, indemnizaţiile se vor majora pentru persoanele care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate şi cele care au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare de la 400 de lei la 700 lei, pentru fiecare an de deportare ori de detenţie.

 

Totodată, de majorări vor beneficia şi persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, persoanele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată şi persoanele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau, de la 250 de lei la 300 lei, pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă.

 

Persoanele care “au fost supravieţuitoare a trenului morţii” au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei, în cuantum fix, faţă de 400 de lei în prezent.

 

De asemenea, soţul supravieţuitor al celui decedat, în condiţiile legislaţiei în vigoare, va avea o majorare a indemnizaţiei de la 200 la 250 de lei, în cuantum fix.

 

În evidenţele CJP Suceava se află, în prezent, un număr de 2.096 beneficiari ai indemnizaţiilor stabilite în temeiul O.G. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 189/2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *