Shadow

Peste 3 milioane de euro au fost risipiți, iar romii de la Pata Rât trăiesc în același focar de infecție

Un proiect din fonduri norvegiene, în valoare totală de peste 3 milioane de euro, desfășurat în ultimii doi ani și jumătate, ar fi trebuit să ajute la integrarea romilor din Pata Rât în societate prin mijloace complexe, plecând de la educație și culminând cu cireașa de pe tortul acestui proiect, cumpărarea de locuințe sociale și mutarea romilor de la Pata Rât în aceste locuințe, contra unor sume modice. Pe hârtie, lucrurile par foarte generoase, raportările arată minunat, însă realitatea din teren este neschimbată. Romii de la Pata Rât sunt la fel de săraci, barăcile în care stau sunt la fel de insalubre, nu au apă curentă, toalete, iar la finalizarea proiectului din bani norvegieni, nici nivelul lor cultural nu pare a se fi schimbat.

 

Locuiesc aici de 15 ani. Eu am ajuns după ce m-am eliberat de la pușcărie. După ce m-am eliberat, eu am avut casă pe Calea Turzii și proprietarul ne-a dat afară și a adus-o pe mama aici și, când m-am eliberat, eu am venit direct aici. Vin din toate colțurile țării aici. Eu, dacă sunt de aici, de la Cluj, să mă duc în altă parte, să îmi fie mai bine, unde să îmi fie mai bine? Nicăieri! Tot aici, că-s la mine acasă!

 

Dacă dumneavoastră i-ați văzut, și eu i-am văzut (banii din proiectul Pata Cluj – n.r.)! Poate au făcut între ei (proiectele – n.r.) mafia! Știți cum e, mafia, interlopii! Orice, e o sumă foarte mare, cine face acolo? Numai mafia! Ce zice? Avem aici, câte fonduri avem? Atât! Cât trebuie să dăm acolo? Dăm atât! Bun, restul, ce rămâne, băgăm și noi în buzunar, că acela nu degeaba stă la masă și scrie! Degeaba primește el nu știu câte sute de mii și bagă sute de mii de euro în buzunar! Știi cum e? Fraierul fără șmecher nu poate să trăiască! Și nici șmecherul fără fraier! Că așa e în lumea asta!”

Ziar de Cluj i-a întrebat pe romii de la Pata Rât care sunt condițiile lor actuale de trai, ce probleme au și dacă proiectul de peste 3 milioane de euro, Pata Cluj, a adus o schimbare în bine în viața lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *