Shadow

Rromii au primit o mana de ajutor la Berlin

Problema rromilor din Germania este tratata pe larg si extrem de atent de cotidianul Der Spiegel de duminica trecuta. Fara insulte, fara acuzatii gratuite si, mai ales, prin prisma problemelor sociale pe care aceasta etnie le intampina imediat ce isi paraseste tara de origine. La Berlin sunt 8.000 de romani si 14.000 de bulgari, unii dintre ei de origine rroma.

Multi dintre cersetorii care bantuie strazile orasului ajung sa fie insultati si scuipati. Nu mai putin de 1.800 de romani au ajuns anul trecut in capitala Germaniei, ingrosand numarul somerilor, dar si al celor fara adapost, acestia sfarsind prin a locui fie in subsolurile sau mansardele insalubre din cartierul Neukölln, fie prin parcuri sau chiar sub cerul liber. Autoritatile Berlinului au demarat un nou program de integrare a acestei etnii defavorizate, cu scopul de a gasi locuri de munca si locuinte decente pentru a-i oferi sansa de a incepe o viata noua.

Marieta are 25 de ani si locuit in portbagajul unei masini parcate in fata unei biserici din Berlin. Acum are o locuinta decenta in care sta alaturi de pruncul sau de numai 10 zile, nascut in clinica Virchow din Berlin. Nu-l poate alapta si ii este teama sa apeleze la serviciile de asistenta sociala de teama sa nu piarda copilul. Familia Marietei este una dintre miile de familii care vin in Germania din Europa de Est, atrase de mirajul unei vieti mai bune. Teoretic, aceste familii fac parte din grupurile de imigranti, dar termenul nu se potriveste intru totul, deoarece ei au venit aici ca refugiati economici, nemaidorind sa se intoarca in tara de origine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *